Nieuwsbrief 15-2009 (26-4-2009)

Met de weduwnaars gaat het ook deze week weer goed, ze vliegen goed al lijkt het allemaal ietsjes minder te zijn dan vorige week, dat is mijn mening tenminste, maar dit kan komen dat ik ze vrij krap houd met deze weervoorspellingen, de wind pal uit het zuiden met een kracht van 4 betekent hoge snelheden en dan mogen ze niets in de weg zitten, Donderdagmorgen hebben ze voor het eerst weer volledig vliegvoer gehad, Donderdagavond vliegvoer zoveel ze lusten en na een uur het voer weer weggehaald, vrijdagmorgen nog een beetje vliegvoer uit de hand maar dan hoeven ze meestal niet veel meer, vrijdagavond 1,5 uur voor het inkorven nog een beetje snoepzaad en daar moeten ze het mee doen.

We hebben vrijdagavond weer 28 ingekorfd voor een vlucht van Hasselt, ongeveer 247 km. De bovenste 3 duiven zijn de 3 broers,1e get. Amadeo, 2e get. Aloys en 3e Alfonso, bij het inkorven waren de pootjes niet zo warm dan de week ervoor maar daar hebben we ons wel eens vaker in vergist, met andere woorden koude poten maar wel vroeg de volgende dag.

De duiven zijn gelost om 08.00 uur, door de Zuidzuidoost wind kunnen ze snelheden halen van 1600-1700 mpm. Om 10.11 uur belde Martin Adema uit Bolsward dat hij een duif heeft maar deze wil er niet in, dat is razend snel en dus dik boven de 1700 mpm. De afstand tussen Bolsward en Harlingen is ongeveer hemelsbreed 12-13 km dit betekent dat wij voor 10.17 moeten klokken om Martin voor te blijven. toen deze tijd werd verstreken werden we iets onrustiger, Helemaal toen Anneke van Velzen belde dat ze een duif hadden om 10.19 uur 1769 mpm. wij moesten wachten tot 10.27 toen pal uit het noordwesten de 013 “Axel” zich melde, vlak er achteraan(10.28) de 470 “Anton”, 10.30 de 020 “Baudouin” ons getekende duiven waren er om “Aloys” 10.36, “Amadeo”10.38. Wel iets te laat maar dit schrijf ik nog voor het lichten van de klokken en verwachten dan ook dat ze allebei in de prijzen zitten, en kunnen we waarschijnlijk het 1e aangewezen kampioenschap bij schrijven, waarschijnlijk zal Comb.van Velzen ons voorbij gaan met het onaangewezen kampioenschap maar dat is even afwachten, “Amadeo” zal waarschijnlijk 2e duifkampioen worden, o ja, die duif van Martin Adema bleek achteraf een ontsnapte kweekduif te zijn, pffffff dat was dus onnodige stress, bedankt Martin hahahaha.

Na het afslaan blijkt dat bovenstaande niet overeenkomt met de werkelijkheid, was het dat wij in eerste instantie hadden gedacht onze 1e plaats niet te kunnen continueren was een fikse misrekening van mijzelf, echter in ons voordeel, wij zijn toch met vlag en wimpel 1e kampioen onaangewezen geworden op de Vitesse, en 2e kampioen aangewezen met 5 tiende punt minder dan W.Brandsma die aangewezen kampioen wordt en duifkampioen(van harte Willem). Wij zijn 2e duifkampioen met de 891 ‘Amadeo” 13 in de prijzen is bijna 50%, 2 bij de eerste 10 in de club, en 12e en 17e in de gehele afdeling tegen ongeveer 28000 duiven, dus zijn we best tevreden over het behaalde resultaat.  In de vereniging hebben we weer een eerste van de Afdeling te vieren.  Henk en Anneke presteren het weer om een 1e te vliegen in de Afdeling, met een verschil van 61,8 meter mpm is deze klasbak(06-1543991)sneller dan de nummer 2 in de vereniging.

GEFELICITEERD COMBINATIE HENK EN ANNEKE van VELZEN

Afgelopen week hebben we de stok gehanteerd om de jongen in de lucht te krijgen. Het is een grote ergernis hoe de jongen overal om slenteren behalve in de lucht, dinsdagavond hebben we een stok met een zak aan het eind over het dak gehaald zodanig dat alle 71 jongen in de lucht waren, ze moeten het nu wel weten waar ze horen, (dit zijn jongen die geboren zijn tussen begin en midden Januari), de gehele meute uit elkaar natuurlijk maar dat weet je als je zo resoluut bent, s’avonds na het voeren telden we er 69 nog niet wetend welke er niet op appel zijn, we hebben alle jongen, verkregen op bonnen die we gekocht hebben een oranje knijpringetje omgedaan. En ja hoor, eentje van de Comb.van Andel weg, de blauwe. En eentje van de Comb. van Velzen ook een blauwe, de volgende dag tegen de avond vlak voor dat de weduwnaars er uit gingen waren beiden weer terug. Woensdagavond het zelfde ritueel maar er gingen er nu uit zich zelf meer de lucht in maar ook waren erbij die we wederom de lucht in hebben gejaagd. Donderdagavond zijn de jongen geënt tegen paramixo door de dierenarts. De jongen komen er nu niet eerder weer uit dan Zondagavond. We gaan vanaf nu (26 april) proberen de duiven aan het vliegen te krijgen, we gaan het voer nu aanpassen naar een lichter verteerbaar voer.1/3 vliegvoer 1/3 superdieet en 1/3 gerst, 1 1 1 noemen wij het voor gemak, maar we weten alle 3 wat er mee bedoeld wordt. met deze methode lukt het ons ieder jaar weer om de duiven binnen 3 weken aan het trainen te krijgen, waarna de duiven voor het eerst de mand ingaan voor de eerste training van 11 km (Cornwerderzand)

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.