2009

Nieuwsbrief 6-2009

marcel : 22 juli 2014 19:15 : 2009

Na een enerverend weekje wintersport (hevige sneeuwval en een koufront), we hebben 2 dagen goed kunnen skiën, de overige 4 dagen waren veel minder, maar ondanks toch een leuke week gehad, en is de accu geladen.

Inmiddels zijn de jongen gespeend, en zitten de meeste doffers op weduwschap, de duivinnen zullen tot aankomend weekend bij de gespeende jongen blijven waarna ze naar het duivinnenhok worden verhuisd, het is de bedoeling om de duiven 2 weken voor de 1e vlucht weer te koppelen, maar dit is nog niet zeker, tegen die tijd zullen we de beslissing nemen of we wel of niet gaan  herkoppelen.

Door het weer is het een natte en klamme boel in het hok, zeker toen de jongen nog bij ouders waren zijn we toch regelmatig aan het branden geweest. Nu ze gescheiden zijn wordt het wel beter maar het blijft vochtig in het hok, we hopen dan ook dat we weer eens een droge periode krijgen zodat alles eens goed kan opdrogen.

Ook hebben we de eerste  2 jongen gekregen van gekochte bonnen, zo zijn er van de Comb.van Andel  uit Harlingen 2 plaatjes van jongen verhuist naar de Troelstrastraat, jongen uit de lijnen van Gerard Koopman zijn “Kleine Dirk” dus familie van “Lietse Dirk” die bij ons geweldige jongen geeft zoals Amadeo, Aloys en Alfonso, duiven die 1 of meerdere  1e  prijzen hebben gevlogen in vereniging en Kuststrook.

Ook hebben we 2 jongen gekregen van de sympathieke liefhebber Lub Snoek uit Urk,omdat  ik deze winter enkele van zijn topduiven op de foto heb mogen zetten, in ruil daarvoor hebben we nu 2 jongen gekregen, 1 ervan komt uit zijn “Explosion” die een 4e NPO vloog vanuit Creil, ook heeft hij enkele keren bij de eerste tien van de Afdeling gezeten, een echte topdoffer, hier zijn we ontzettend content mee.

Ook van Peter zijn collega en vriend Martin Adema uit Bolsward hebben we een jong gekregen uit zijn beste vliegdoffer, ieder  jaar worden er duiven geruild en wel met succes, zo heeft Martin verleden jaar een jong gekregen uit “Abdullah” dit jong, de 050 was 1e duifkampioen in vereniging en ACG 2.

Zo hebben we nog enkele jongen te goed van zeer sterk vliegende liefhebbers, hier later meer over.

Bij de kwekers gaat alles naar wens, de 2e ronde jongen komen prachtig op, enkele koppels hebben alweer een ei gelegd en beginnen aan de 3e  ronde, deze ronde zal grotendeels naar liefhebbers gaan die een bon(nen) hebben gekocht.

Tot de volgende nieuwsbrief

P.P.M.

Er is geen reactiemogelijkheid

Nieuwsbrief 5-2009

marcel : 22 juli 2014 19:13 : 2009

Wanneer u deze nieuwsbrief leest ben ik onderweg (of al in) naar Oostenrijk, ga samen met mijn oudste broer Jan een weekje skiën in Stubaytal dit doen we al jaren, hier ligt 220 cm sneeuw deze winter en 200 km aan skipiste, dus we gaan ons wel vermaken deze week, de accu opladen voor het aankomende drukke seizoen, dat gaat het zeker worden, we willen weer proberen ons tussen de kampioenen te scharen en dat komt niet vanzelf zoals een ieder wel weet.

We hebben 1 jong moeten ruimen omdat deze achterbleef, dus tevreden over de 1e ronde mag je wil zeggen tot nu toe De meeste jongen zijn gescheiden van elkaar, 1 jong is met moeder mee naar het jonge duivenhok, en 1 jong is bij vader in het vlieghok gebleven. Dit doen we voor de duiven weer beginnen te drijven, we laten 1 jong bij de doffer omdat we van mening zijn dat ze dan nog (broed)hok vaster worden. In het jonge duivenhok hebben we de vloerverwarming plaat aangezet voor een 14 dagen.

Jonge duiven van 14-18 dagen gaan allemaal bij elkaar op een hoop liggen en dat vervuild ontzettend en de jongen zitten er onder, nu we de plaat aan hebben gaan ze met zijn allen op deze plaat liggen en blijven zo lekker droog en schoon en groeien geweldig op.Het lijkt wel of ze nog meer voer krijgen dan wanneer ze in de broedpan liggen, er zijn duivinnen bij die voeren net zo lang door dat er geen 1 jong meer piept wanneer ze er naar toe lopen. Maar er zijn ook duivinnen bij die hier niets van willen weten en voeren niet, wanneer we dit in de gaten hebben gaan ze direct naar het duivinnen hok toe, wanneer je deze laat zitten dan zitten ze zomaar bij elkaar te paren en dat willen we beslist niet.

Bij de kwekers zijn de jongen allemaal geringd en komen mooi op. Verders is er eigenlijk weinig nieuws, vanwege het weekje wintersport volgende week geen nieuwsbrief!

Tot de volgende nieuwsbrief

P.P.M

Er is geen reactiemogelijkheid

Nieuwsbrief 4-2009

marcel : 22 juli 2014 19:12 : 2009

Vanwege een hevige griepaanval ben ik een kleine week  geveld geweest vandaar dat deze nieuwsbrief iets verlaat is.

Afgelopen weekend hebben we de duiven er weer uitgehad, vanaf de koppeldatum 20 december zijn de duiven er niet meer uitgeweest, omdat het bad klaar stond kwam er van vliegen niet veel, ze doken met zijn allen in het bad. Omdat we regelmatig een bezoek krijgen van een kat, ben ik er bij gebleven tot ze klaar waren met badderen, daarna ben ik zelf in het bad geweest om me weer op te warmen, wat was het koud!!!

De meeste duiven zitten op jongen, en zijn geringd deze week, we mogen niet mopperen over het aantal jongen die uit de eerste ronde komen, tenminste tot nu toe. Wat we wel een beetje vreemd vinden is dat er toch nog 2 jaarling koppels zijn die nog niet hebben gelegd. Ze zitten wel te rotzooien en hebben een broedhok maar geen eieren, we zullen afwachten wanneer ze aan een broedsel gaan beginnen. Je zal het altijd zien dat het altijd doffers zijn waar je wel wat van verwacht, b.v. de 028 ”Bernardo” 3e jonge duifkampioen in de vereniging, en de 018 “Batavus” zoon uit de 884 “Alyos” asduif vereniging en Kuststrook, zijn jonge doffers waar we graag jongen uit willen hebben.

We hopen dan ook nu het weer wat milder wordt, dit alsnog gaat gebeuren maar we wachten niet te lang meer, dan gaan ze bij elkaar weg en mogen ze midden Maart weer bij elkaar.

Zoals in de vorige nieuwsbrief al is aangegeven zitten de kwekers weer te broeden, met een verschil van 1 dag.  Deze jongen zullen nog bij de 1e ronde worden geplaatst. De kweekduiven zullen we deze week een geelpil opsteken. Dit is ook het enige wat de kwekers krijgen aan medicatie, het geel kan de conditie van de duiven ontzettend beïnvloeden en dat willen we graag voorkomen, daarom krijgen de kweekduiven 4 á 5 dagen voor de jongen komen een geelpil.

Tot de volgende nieuwsbrief

P.P.M

Er is geen reactiemogelijkheid

Nieuwsbrief 3-2009

marcel : 22 juli 2014 19:11 : 2009

Bij de kwekers zijn de duiven aan het 2e broed begonnen, dit betekend dat we in een tijd bestek van een kleine 3 weken 4 jongen uit de meeste kweekkoppels hebben. Van de 3e ronde zullen enkele jongen naar liefhebbers gaan die een bon hebben gekocht. De overige jongen worden er waarschijnlijk nog bij gezet, daarna komt er geen jong meer bij.

Bij de vliegduiven zijn de eerste jongen geboren, het is altijd een mooi gezicht hoe zorgzaam de ouders de eerste dagen met de jongen omgaan. Bij het overleggen van de eieren van de kwekers zat er hier en daar wel eens een dag verschil tussen, maar daar merk je helemaal niets van.

Afgelopen week kwam ik in het hok en tijdens het voeren viel me op dat de 303 “Amadeus” niet fit was, hij wou niet eten en zat een beetje in elkaar,  hij zit te broeden in het  2e broedhok van onderen waar hij maar moeilijk in kon komen. Omdat de overige duiven er prachtig uitzien hebben we besloten deze doffer op te ruimen.

We hebben de duiven er deze week niet uitgehad, niet dat het weer het niet toeliet maar vlak naast het duivenhok ligt de ijsbaan, en deze is de gehele week open geweest, prachtig gezicht al die mensen op het ijs te schaatsen, maar waarom de duiven er niet uit met dit prachtige weer, nou vanwege de muziek, de duiven zijn dit niet gewend en er zijn altijd duiven die er als koppel even uitgaan om even de vleugels te strekken, na een paar minuten keert 1 van de 2 weer terug op het nest, maar we waren bang dat dit vanwege de muziek te lang zou duren, en met de vorst die er overdag ook nog was durfden we dit niet aan.

Tot de volgende nieuwsbrief

P.P.M.

Er is geen reactiemogelijkheid

Nieuwsbrief 2-2009

marcel : 22 juli 2014 19:10 : 2009

Eerst nog bedankt voor de vele reacties op onze nieuwe site, geweldig!

We hebben een beetje angst gehad dat door de matige tot strenge vorst, de duiven het zouden laten afweten om op eieren te komen. Echter dit viel reuze mee, met name de kwekers zaten met 11 dagen te broeden totaal 11 koppels. Dit komt mede door dat er in het kweekhok niet veel  is gewijzigd wat betreft de samenstelling van de koppels, 5 van de 11 koppels zijn van partner veranderd of zijn een geheel nieuw koppel, van de andere 6 koppels willen we dit jaar nog  jongen hebben, uit deze koppels hebben we nu enkele veelbelovende  jaarling doffers lopen, waar we veel van  verwachten. De eieren van de kwekers gaan zondag 4 jan. naar de vliegduiven toe , zodat de kwekers opnieuw aan een broedsel kunnen beginnen, dit broedsel mogen ze zelf groot maken. 2 kweekkoppels zullen de jongen zelf grootbrengen, deze 2 koppels hadden met 6 dagen het eerste ei, en kunnen we niet plaatsen bij de vliegers.

Bij de vliegers gaat de kweek ook goed, maar hier moeten nog enkele jaarling koppels op eieren komen, de vorst zal hier wel invloed op hebben gehad denken we, en dat ze iets later op eieren komen maken wij geen probleem van.

“Lietse Dirk” (kleindochter van “Kleine Dirk”)heeft maar 1 bevrucht eitje,dit begrijpen we eigenlijk niet want het koppel zit helemaal alleen in het hok naast de kwekers, dus worden niet gestoord of zo. maar verleden jaar heeft ze ook 2 keer een onbevrucht eitje gehad, toen zat ze gewoon bij de kwekers in het hok, deze duivin is van 2004 en we zijn super zuinig met haar, we maken er geen legkip van, 3 broedsels per seizoen is beslist niet te veel, eerst dachten we dat het aan de doffer zou liggen, maar dit jaar zit ze bij een andere doffer, dus gaan we er nu van uit dat zij de boosdoener is.
Tot volgende week,

P.P.M

Er is geen reactiemogelijkheid

Nieuwsbrief 1-2009

marcel : 22 juli 2014 19:08 : 2009

Vanaf deze plaats willen wij iedereen een fantastisch, gezond en sportief 2009 toewensen.

Ja, een nieuwe site, nadat de Gebr.Kwast en Zn de handen ineen hebben geslagen na het vliegseizoen van 2007, was het de bedoeling om een site te gaan maken, dat dit dan toch nog een dik jaar geduurd heeft zult U zich afvragen?. Omdat we de verkeerde keuze hadden gemaakt in het ontwikkelen van een site(webmaster)waardoor er zeker een half jaar verloren is gegaan, wat erg spijtig was, want onze prestaties logen er niet om in 2008 en was zeker het vermelden waard geweest op de site.

In Augustus 2008 zijn de eerste contacten gelegd met Marcel Heinen, deze was bereid om ons te helpen, hij had de lay-out vrij snel klaar en kaatste de bal weer terug naar ons met de mededeling”nu moet de site gevuld worden jongens” ja, en dat heeft de nodige tijd gekost, je wilt graag de juiste informatie geven en dat heeft de nodige uurtjes gekost om alles zo goed mogelijk in kaart te brengen, weken lang zijn we avond aan avond bezig geweest met stambomen uitpluizen, gegevens te achterhalen, en foto’s maken van de meest aansprekende duiven, hier zijn we naar onze mening redelijk in geslaagd.

Vanaf de kweek in januari tot aan het eind van het vliegseizoen in september zullen we proberen om wekelijks een nieuwsbrief uit te brengen. Na het vliegseizoen zullen alleen de interessante zaken worden vermeld die het vermelden waard zijn.

Wij hopen dat u ons zult volgen door deze site regelmatig te bezoeken, en met name de nieuwsbrief.

Wij hebben alle duiven 20 december gekoppeld, hiervoor hebben we 3 weken van te voren het lichtschema zo aangepast dat er wekelijks een uur bijkwam, en dat op de koppeldatum 12 uur licht is. Ook hebben we in deze 3 weken de schapjes uit het hok gehaald en de doffers een broedhok laten zoeken, dat is bij het uitwennen een voordeel want dan is de doffer al gewend aan zijn bak en heb je minder vechterij in het hok, dat is onze ervaring tenminste.

Het koppelen van de nieuwe koppels(veel jaarlingkoppels) ging bijzonder goed, er was gelijk een acceptatie tussen de doffer en duivin, dit mogen we graag zien, je gaat immers tegen de natuur in, hier vinden de geslachten zich vanzelf, bij ons wordt het eigenlijk op basis van prestaties en afstamming tegen elkaar gezet.

We zullen de eieren van de kwekers en van enkele topvliegers gaan overleggen bij de overige  vliegers, zodat we van deze duiven 4 jongen hopen te kweken.

Op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief (24/12)zitten de duiven  4 dagen gekoppeld, en hebben de dag hiervoor allemaal een broedpan gekregen. De meeste koppels weten de weg naar hun broedhok te vinden, maar er zijn er altijd weer bij die het zogenaamd niet weten, deze koppels worden wel in de gaten gehouden en wat langer vast gezet, na het voeren s’avonds worden de duiven allemaal weer opgesloten, dit doen we al jaren, wij zijn van mening dat dan de meeste drang er is om te treden, dit kan dan ook onverstoorbaar plaats vinden, en hopen dat in de laatste dagen van dit jaar de eerste eitjes in de broedpan liggen.

Tot de volgende nieuwsbrief!

P.P.M.

Er is geen reactiemogelijkheid
« Page 1, 2, 3, 4 »

Reacties zijn gesloten.